Banner Meli

Κ Α Λ Α Ρ Ρ Υ Τ Ε Σ

Όμορφο διατηρητέο χωριό της Ηπείρου στο νομό Ιωαννίνων σκαρφαλωμένο στις δυτικές παρυφές της Πίνδου σε ύψος 1.200 μέτρα . Η άγρια και γλυκιά ομορφιά του τοπίου απρόσιτη και απαράμιλλη, έκανε τους κατοίκους να κινητοποιηθούν, να δραστηριοποιηθούν, να εξελιχθούν, να βγουν από την Ελλάδα, να μορφωθούν, να πλουτίσουν και να αποκτήσουν φήμη πέρα απ’ τα σύνορα του τόπου τους, πέρα απ’ την Ελλάδα.

Από το 1430 ως το 1480 οι Καλαρρύτες διατήρησαν την ανεξαρτησία τους. Στη συνέχεια πέρασαν κάτω από την εξουσία της Βαλιδέ Σουλτάνας αποκτώντας πολλές φορολογικές ελαφρύνσεις. Τα προνόμια αυτά τα διατηρούν μέχρι το 1803, χρονιά που ο Αλή Πασάς τα καταργεί.

Οι Καλαρρύτες και άλλα περίπου 45 χωριά αποτέλεσαν Αυτόνομη Ομοσπονδία, με πρωτεύουσα τους Καλαρρύτες. Είχαν ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, γεωργία, εριουργία, αργυροχρυσοχοϊκή τέχνη και την τέχνη των τερζήδων.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην Ιστορία της τέχνης αποτελεί η ενασχόληση των Καλαρρυτινών με τη χρυσοχοΐα και την ασημοργία. Το χωριό τους αντηχεί από χτυπήματα του σφυριού και του αμονιού και δημιουργούν αριστουργήματα τέχνης, κοσμήματα και εκκλησιαστικά είδη.

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Οργανισμός «ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ» ιδρύθηκε το 1986 και συνεχίζει με επιτυχία μέχρι σήμερα την μακρά παράδοση του Ιστορικού χωριού που προαναφέραμε σε μία προσπάθεια για τη διάσωση αλλά και τη διάδοση της μεγάλης και ιστορικής λαϊκής παράδοσης του τόπου του.

Ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη των Ιωαννίνων αλλά και για όλη την Ήπειρο είναι το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ που οργανώνει με αγάπη και μεράκι ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Οργανισμός «ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ» κάθε χρόνο από το 1987.

Μέσα από το Φεστιβάλ, που έγινε πια μόνιμος πολιτιστικός θεσμός, έχουν όλοι την δυνατότητα να γνωρίσουν την παράδοση της κάθε χώρας που συμμετέχει, τους μύθους και την ιστορία τους, την εθνική ταυτότητα του κάθε χορευτικού συγκροτήματος.

Μέσα από το Φεστιβάλ γνωρίζουμε όλοι την πολιτιστική κληρονομιά χωρών με διαφορετική φυσιογνωμία από τη δική μας. Αυτή η δραστηριότητα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Οργανισμού «ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ» δεν είναι μόνο επιτακτικό αίτημα των καιρών αλλά και ύψιστη εθνική υπηρεσία.

Η αναβίωση της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού είναι πραγματικά σήμερα μία όαση μέσα στην απέραντη έρημο της τυποποίησης, της τεχνοκρατίας και της νέκρωσης της ψυχής.

Είναι επίσης και προσέγγιση των λαών και καλύτερη γνωριμία που αίρει τα εθνικιστικά πάθη και θέτει τα θεμέλια για μία ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Ένα από τα τμήματα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Οργανισμού «ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ» είναι και το χορευτικό. Αποτελείται από τρία επί μέρους τμήματα, των αρχαρίων και προχωρημένων (τμήματα εμφανίσεων), το παιδικό και ενηλίκων. Στα τμήματα αυτά διδάσκονται αυθεντικοί παραδοσιακοί χοροί απ’ όλη τη Ελλάδα.

Με την μακρόχρονη και επίμονη προσπάθεια για την δημιουργία ικανών και αξιόλογων χορευτών ο Οργανισμός γνώρισε πολλές και μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 παραστάσεις σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή του σε Διεθνή Φολκλορικά Φεστιβάλ στην Ιαπωνία, Μεξικό, Περού, Κίνα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Κατάρ - DOHA) κλπ.

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Οργανισμός «ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ» είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού εθνικού τμήματος του INTERNATIONAL COUNCIL OF ORGANIZATIONS OF FOLKLORE FESTIVALS AND FOLK ART (C I O F F ®) και κατέχει την Προεδρία.

Ο Πρόεδρος

Δρ. Απόστολος Γκατζόγιας

Programma ekdilwsewn

 

Programma ekdilwsewn

 

Programma ekdilwsewn

 

Programma ekdilwsewn

 

Programma ekdilwsewn

 

mousika programmata

 

© 2013 Ελληνικό Εθνικό Τμήμα C I O F F ® - Hellenic National Section C I O F F ®.  All rights reserved.