Sxetika me Cioff

Sextika me mas

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ.

Ελληνικό Εθνικό Τμήμα

Σαν μακρινό παραμύθι μοιάζει πλέον η πρώτη συνάντηση το 1988 των εκπροσώπων των Ελληνικών διεθνών φολκλορικών Φεστιβάλ, με τους εκπροσώπους του Διεθνούς CIOFF® για να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της αναγνώρισης των Διεθνών Φολκλορικών Φεστιβάλ της Κατερίνης, της Νάουσας, των Ιωαννίνων, της Νέας Καρβάλης Καβάλας και του παιδικού της Καρδίτσας σαν διεθνή φεστιβάλ επιπέδου CIOFF®.

Το Διεθνές CIOFF® συστάθηκε το 1970 στην Γαλλία υπο την αιγίδα της UNESCO. Σκοπός του ήταν να οργανώνει υψηλής ποιότητος Διεθνή Φεστιβάλ Παράδοσης και Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο μέσω των αντίστοιχων εθνικών τμημάτων που αποτελούν μη κυβερνητικά όργανα και να θεσπίσει κανόνες που να εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα. Κάθε χρόνο καλύπτει παγκοσμίως, μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων, όπως φεστιβάλ, διεθνείς ανταλλαγές παραδοσιακών συγκροτημάτων, εκθέσεις, συνέδρια, εκδόσεις, δημοσιεύσεις, έρευνες, μελέτες παραδοσιακών ντοκουμέντων, συμπόσια, κλπ. Πάνω από 30000 παραδοσιακοί καλλιτέχνες μετακινούνται κάθε χρόνο χάρις στην οργανωτική δομή του CIOFF®, διαδίδουν την παράδοση της χώρας τους και με τον τρόπο τους συμβάλλουν στην παγκόσμια συναδέλφωση και τη διαφύλαξη της φιλίας και της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς της γης.

Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα που δημιουργήθηκε τότε, εντάχθηκε στο δυναμικό του Τομέα Νοτίου Ευρώπης και Αφρικής και απο την επόμενη χρονιά τα πέντε Ελληνικά Φεστιβάλ λειτούργησαν με τους όρους τα εμβλήματα και την υποστήριξη του CIOFF® Στη συνέχεια στα Ελληνικά Φεστιβάλ προστέθηκε και αυτό της Αριδαίας. Διαρκούν κατα κανόνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου κάθε χρόνο με το σύστημα της διαδοχικής λειτουργίας , που δίνουν την ευκαιρία στα υπερπόντια κυρίως συγκροτήματα να εμφανίζονται σχεδόν σε όλα. Επι πλέον μέσω του κύκλου των εκδηλώσεων δίνεται η ευκαιρία στα Ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα, να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους σε άρτιες και αξιόλογες διοργανώσεις στο εξωτερικό, αφού τα κριτήρια που επιβάλει το CIOFF® στα φεστιβάλ-μέλη του είναι πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά.

Για να χαρακτηριστεί ένα φεστιβάλ επιπέδου CIOFF® πρέπει να πάρει το διεθνές πιστοποιητικό του οργανισμού, να τοποθετεί το έμβλημα, τα λογότυπα και τα ετήσια συνθήματα στα έντυπα του και να τηρεί τα ελάχιστα που χαρακτηρίζουν το επίπεδο και την ποιότητα των γεγονότων του.

Αυτά είναι:

α) Να προσκαλούνται τουλάχιστον πέντε ξένα μουσικοχορευτικά ερασιτεχνικά παραδοσιακά συγκροτήματα απο διαφορετικές χώρες.

β) Οι βασικές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις του να διαρκούν τουλάχιστον πέντα ημέρες και

γ) Το επόμενο αν δε γίνει την επόμενη χρονιά, να γίνει το αργότερο μέσα στην επόμενη πενταετία.

Μέσω των εθνικών αντιπροσωπειών κάθε χώρας λαμβάνονται πληροφορίες και ανταλλάσσονται απόψεις και κριτήρια που εξασφαλίζουν την καλύτερη ποιότητα στην καλλιτεχνική αξία και την ατομική και συλλογική συμπεριφορά των οργανωτών και συμμετεχόντων. Τα φεστιβάλ CIOFF® είναι καταγεγραμμένα στο ετήσιο καλαντάρι που εκδίδεται κάθε χρόνο από το CIOFF® , και περιλαμβάνει πληροφορίες για τα τριακόσια φεστιβάλ του είδους σε όλο τον κόσμο σε χρονικό βάθος ως τα επόμενα τρία χρόνια. Το καλαντάρι αυτό διανέμεται σε όλες τις χώρες, τις εθνικές αντιπροσωπείες του CIOFF® καθώς και οι λίστες με τις αξιολογήσεις των φεστιβάλ CIOFF® της προηγούμενης χρονιάς και τις αξιολογήσεις των συγκροτημάτων που διακινήθηκανστα φεστιβάλ αυτά. Κάθε χρόνο τίθεται υπό κρίση η αρτιότητα της διοργάνωσης κάθε φεστιβάλ και το καλλιτεχνικό επίπεδο των συγκροτημάτων, με αναφορές που περιλαμβάνουν σχετικές βαθμολογίες και αποστέλλονται από τους διευθυντές των φεστιβάλ και τους αρχηγούς των αποστολών στην επιτροπή αξιολόγησης. Αυτή με τη σειρά της επιλαμβάνεται επι των καταγγελιών παραβίασης των κανόνων και εισηγείται στην Νομική επιτροπή του Διεθνούς CIOFF® για την επιβολή τυχόν κυρώσεων.

Το γοητευτικό παραμύθι που φέρνει κοντά τους λαούς και προάγει στην πράξη την φιλία, την συνεργασία και την προσωπική επικοινωνία, μέσω της λαικής παράδοσης, συνεχίζεται και φέτος με την συνεργασία όλων των τοπικών φορέων που αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα της ύπαρξης του. Μια ύπαρξη που περνά μέσα απο τους δρόμους της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού σαν κύριες εκφράσεις, της φιλικής συναναστροφής και της γνωριμίας με λαούς, νοοτροπίες, ήθη και συνήθειες που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα κάθε γωνιάς της Γης.

Ελληνικό Εθνικό Τμήμα

Programma ekdilwsewn

 

mousika programmata

 

© 2013 Ελληνικό Εθνικό Τμήμα C I O F F ® - Hellenic National Section C I O F F ®.  All rights reserved.